LIAZ teherautók történelme

LIAZ teherautók történelme

A csehországi és későbbi szlovákiai teherautó gyártás egybeforr a Skoda-Liaz teherautógyár történelmével. A Skoda-Liaz gyár fejlődése mindig meghatározó jelentőségű volt az országok gazdasági , társadalmi és politikai életében.

tatra alkatrész ajánlat
AJÁNLATKÉRÉS-Liaz alkatrészre

Kezdetek

A csehországi Liberecben 1906 óta gyártanak autókat, az első személygépkocsik Linser márkanévvel gördülnek ki a gyárból. Már egy év múlva RAF márkanévvel teherautók és buszok is készülnek ugyanitt. 1913-ban a Mlada Boleslav-i Laurin & Klement Társaság tulajdonosa lesz a cégnek. Az autógyári fejlesztések magas tőkebefektetést igényelnek ezért később 1925-ben a cég egyesül a Škoda Plzeň társasággal.

Modernizáció

A 4 tonnát meghaladó LIAZ teherautók gyártása átkerül a Pilsenbe, és rendkívüli modernizációt indítottak Mladá Boleslavban. Legfeljebb 3,5 tonna teherbírású könnyű haszongépjárművek gyártása Mladá Boleslavban maradt 1945-ig.

A nehéz járművek gyártásának fejlesztése Pilsenben sikeresen folytatódott. A Škoda Plzeň volt az egyik első olyan vállalat, amely átvette a dízelüzemeltetést, és nehéz és könnyebb teherautókat kezdett felszerelni ezekkel a motorokkal.

Az itt gyártott katonai járművek magas műszaki színvonalát bizonyítja az a tény is ,hogy a II. világháború terepen töltött megpróbáltatásait sok jármű túlélte és még sokáig használatban maradt mind katonai mind polgári szolgálatban.

A Skoda 706R teherautó és 706RO tipusjelű autóbusz fejlesztése és gyártása a világháború befejezése után is folytatódik. A KGST megalakulása után Csehország feladatául tűzik ki a tehergépjármű gyártást, és 1951-től megalapítják a LIAZ nemzeti vállalkozást.

(A KGST célul tűzte ki a szocialista országok közötti gazdasági együttműködés erősítését, a gyengébb tagállamok felzárkóztatását, elsősorban a munkamegosztás- specializálódás révén. Ennek révén erősödött a kölcsönös függés a Szovjetunió és a többi szocialista tagállam között.)

Ezzel a döntéssel a szocialista állam aparátus  jelentős befolyást szerez a vállalat sorsát befolyásoló döntésekben. Politikai döntések sorozatával a gyártóegységeket az ország számos pontjára telepítették , megnehezítve ezzel a gazdaságos üzem működését, nem beszélve a döntési mechanizmusok ellehetetlenítéséről. Számos esetben a fejlesztések a politika áldozatául esnek, a gazdaságos üzemeltetés és a nyereség csak sokad rangú szempont lesz. A termékek olyan „Baráti” országokba kerülnek, ahonnan ellenszolgáltatás soha nem érkezik vissza.

Az éves termelés azonban az 1952-es 931 járműről 1975-re mintegy 13600 járműre nőtt.

Tehergépjárművek

Az első Liaz- Skoda 706 gépjárművek az 1939-es kezdetektől 1957-ig változatlan konstrukcióban készültek, robosztus hathengeres öntöttvas motorblokkal.

A következő változatok már közvetlen üzemanyag befecskendezéssel készültek . Tipusjelük : R, RT , RTO. Ezeknél a típusoknál a jármű, a karosszéria ás az alváz is jelentős változásokon ment keresztül.

Gyártásuk 1957-1970 ig tart

A vezetőség még a 60-asévek végén elhatározza ,hogy új típust vezetnek be ám a gyártási kapacitások nehézkes összehangolása miatt az 110-es tipusjelű változat bevezetése közel 10 évig késik. Az átmeneti időszakban MT kóddal alkalmazzák a már meglévő új fejlesztéseket amit majd az újabb 110-es sorozatban is alkalmazni fognak.

Az újabb 110-es tipus első szériája 1974-ben jön ki a gyárból.

Az új Skoda – LIAZ a vállalat sikerének tekinthető, különösen az akkori gazdaságpolitikai viszonyok közepette. Az új termék már turbófeltöltővel rendelkezett és az akkori viszonyok között egy modern és megbízható tehergépjárműnek számított.

Problémák a beszállítókkal

A Liaz teherautók gyártásánál azonban a következő 10 évben egyre gyakoribb beszállítói problémák , finanszírozási gondok és elhibázott politikai döntések vezettek ahhoz hogy a további fejlesztések meghiusultak.

A vállalat fénykorában 1986-ban 18571 járműegységet és 24707 motort gyártottak a mintegy 18.000 munkavállaló segítségével.

A Szovjetunió és a KGST összeomlásával azonban a gyár is hanyatlásnak indult. Mivel a eddigi fix felvevőpiacok megszűntek , a szabadpiacon a LIAZ már nem tudta felvenni a versenyt a „Nyugati” tehergépjárművekkel.

Hanyatlás

Az 1990 –es években a többszöri állami beavatkozás és átszervezés már nem segíthetett.

Kisebb fejlesztések még gyártásba kerültek, kooperációs kísérletek folytak a RÁBA , Iveco , Deutz  gyártókkal . Sikerült még teljesíteni az EURO-1 és EURO-2 –es normákat is, de a gyár 2003-ban végleg feladta a gyártást.

Teljeskörű alkatrész ellátás LIAZ teherautókhoz.

Forrás: