Forgózsámoly pótkocsikhoz

forgózsámoly pótkocsihoz

Forgózsámoly

A forgózsámolyt hívhatjuk többféle képpen : például golyóskoszorúnak vagy ötödik keréknek. A forgózsámoly feltalálásához az az igény vezetett , hogy a áruszállító járművek után kapcsolt vontatmányok minél biztonságosabban és terhelhetően az úton tarthatóak maradjanak. Jellemzően ezt a kialakítást áruszállító járműveknél alkalmazzák úgy, hogy jellemzően a vontatmány első tengelye fölé van beépítve a golyóskoszorú oly módon , hogy biztosított legyen a tengely szabad elfordulása. A járműszerelvények biztonsága szempontjából fontos , hogy a szerelvény forduló köre minél kisebb legyen , a pótkocsi vontatáskor oldalirányban ne billegjen, az egyenesfutás biztosított legyen .

Forgózsámoly kínálatunk a web-áruházban és üzletünkben

Golyóskoszorút alkalmaznak a közúti áruszállító járműveknél , a mezőgazdasági pótkocsiknál , speciális járműveknél ( autódaru, repülőgép-ipar, vasút üzletág, bányászat, stb. ).

A golyóskoszorúk anyaga speciálisan kör alakúra hajlított acélszelvény amelynek alsó és felső eleme között csapágygolyók vannak beépítve úgy, hogy elősegítsék az alsó és felső elemek közötti elfordulást, de ne engedjék az elemek szétcsúszását. A golyók kenését csapágyzsír biztosítja, de léteznek gondozásmentes forgózsámolyok is. A szerkezet rögzítését hegesztéssel vagy csavarkötéssel biztosítják. A termékek átmérőjének nagyságát, teherbírását méretezéssel állapítják meg. Kereskedelmi forgalomban használt átmérők 600 mm-től 1300 mm-ig terjednek,  melyeknek a megengedett axiális terhelhetősége 60 kN és 180 kN között változik.

forgózsámoly pótkocsihoz

Az alábbi képlet segítségével ki tudjuk számolni az alkalmazandó forgózsámoly számított D értékét:

A    D-érték elméleti vonóerő a vontató és a pótkocsi között, a mozgó tömegek közötti erők számított összehasonlító értéke.,

forgózsámoly

Az űrlap alja

A D érték csak a két méret megengedett össztömegéből ( vontató és a vonóháromszöges pótkocsi ) határozható meg.

D (kN) = g .  T  . R

T + R

Az Európában készített pótkocsik a leggyakrabban JOST márkájú termékekkel lettek szerelve, míg az egykori KGST országokban gyártott pótkocsik ( IFA-HW és BSS ) saját márkás golyóskoszorúkkal készültek.

 

Üzletünk forgalmaz minden tipusú tehergépkocsihoz és pótkocsihoz forgózsámolyt , melynek beszerzési ideje jellemzően 1 munkanap. Régebbi technikákhoz forgalmazunk felújított forgózsámolyokat is , amelyeknél szükséges a régi cserealkatrész leadása.

 

Kérdésével keresse kollegáinat az üzletünk vezetékes számán 06-52-535-010.

Forgózsámoly kínálatunk a web-áruházban és üzletünkben

 

“Inter-Motor Kft – Minden amin a teherfuvarozáshoz szükséges!”